CLIN™ Technologies: Liquid nitrocarburizing treatments

Het vloeibaar nitrocarbureren biedt aanzienlijke verbeteringen op het gebied van wrijving, corrosiebescherming, weerstand tegen vermoeiing, abrasieve en adhesieve slijtvastheid (vastlopen).

NB: De uiteindelijke eigenschappen die nitreer- en carboneer behandelingen bieden zijn afhankelijk van de behandelde substraten.

CLIN™-behandelingsrichtlijnen:

Nitrocarboneer behandelingen zijn thermochemische processen die diffusie van de elementen stikstof en koolstof in het substraat mogelijk maken.

Op micro structurele schaal creëert deze diffusie twee lagen:

  • Een combinatielaag op het oppervlak, voornamelijk samengesteld uit ijzernitriden;
  • Een diepere diffusielaag waar de elementen (N en C) zich bevinden geïntercaleerd in het materiaal, waardoor een hardheidsgradiënt ontstaat.

CLIN™-processen combineren deze stap met een post-oxidatie en impregnatie:

  • Tijdens de oxidatiefase ontstaat er een laag ijzeroxide (Fe₃O₄) die als een passieve film fungeert en de corrosieweerstand verbetert.
  • Bij de impregnatiestap wordt gebruik gemaakt van de microporiën die tijdens de behandeling ontstaan ​​om organische verbindingen vast te houden. Dit verbetert de corrosieweerstand en het wrijvingsgedrag aanzienlijk.

De combinatie van deze vloeibare nitrocarboneerstappen resulteert in meerdere kenmerken, waardoor processen zoals ARCOR™ doeltreffende en veelzijdige behandelingen opleveren.

CLIN™: Een reeks robuuste en reproduceerbare processen:

  • Snelle verwerking (minder dan 3 uur) en gefaseerde koeling om vervorming te beperken.
  • Mogelijkheid om onderdelen met complexe vormen te bewerken.
  • De homogeniteit van de vloeistofomgeving zorgt voor een uniforme behandeling over de volledige lading.
  • Behandeld in dezelfde omgeving zijn de kenmerken van de onderdelen reproduceerbaar van batch tot batch

Technologie op maat

CLIN-processen worden uitgevoerd op afgewerkte onderdelen en kunnen profiteren van afwerking op maat, b.v.

  • Mechanische behandeling (tribofinishing, polijsten, enz.) kan worden toegepast om de oppervlaktekwaliteit te optimaliseren.
  • Toevoeging van een lak om de weerstand van onderdelen tegen passingsroest verder te verbeteren.

    Milieueffecten

    Bij CLIN™-processen komen geen VOS of NOx vrij en er worden geen PFAS-stoffen gebruikt. HEF Group heeft het ECO-CLIN™ proces ontwikkeld en gepatenteerd, een innovatie die het mogelijk maakt om procesafval te recyclen en om te zetten in nieuwe verbruiksgoederen die direct kunnen worden gebruikt in de lijn.

    CLIN™ technologieën maken deel uit van een circulair economisch model:

    • Minder impact op natuurlijke hulpbronnen
    • Zorgen voor een veilige aanvoer van grondstoffen
    • Naleving van regelgeving en hierop anticiperen

    VOORDELEN VAN CLIN-PROCEDURES op een rij.

      CLIN-processen bieden een hoge slijtvastheid tegen schuren en adhesie, die kan worden gecombineerd met uitstekende corrosieweerstand.

      Door de behandelingsparameters specifiek aan te passen, kunnen de mechanische en tribologische eigenschappen en de corrosieweerstand worden afgestemd op een breed scala aan toepassingen.

      De belangrijkste voordelen van deze behandelingen zijn:

      VoordelenUitleg
      Goede wrijvingseigenschappenTribologische eigenschappen van de poreuze laag in droge toestand. Verbetering van het oliedragend vermogen van de ondergrond
      SlijtvastheidGoede wrijvingseigenschappen, hoge hardheid en hoge oppervlaktehardheid van de laag
      Uitstekende weerstand tegen vastlopenKeramische eigenschappen van de nitridelaag die voorkomen dat mechanische onderdelen aan elkaar blijven kleven
      Mechanische sterkte van het oppervlakVerbindingslaag geïntegreerd in het materiaal. Hardheidsgradiënt vanaf het oppervlak
      Uitstekende corrosiebestendigheidGeoxideerde, geïmpregneerde, volledig afgedichte hechtlaag
      Thermische stabiliteitToegestane maximale bedrijfstemperatuur boven 500°C
      Geen nabewerkingGeen vervorming, maar een zwelling die t met 1/3 van de dikte van de verbindingslaag overeenkomt
      Optisch effectGeoxideerde, verzadigde hechtlaag met een uniform zwart uiterlijk dat droog aanvoelt

      Door deze voordelen zijn de producten geschikt voor tal van toepassingen in diverse domeinen: automobielindustrie, bouw, elektrische huishoudtoestellen, hydrauliek, olie & gas, voedingsindustrie, gereedschapsindustrie, defensie-industrie, etc.

      In plaats van conventionele thermische processen (carboneren, inductieharden,…) en andere oppervlaktecoatings (hard chroom, chemisch nikkel,…), kunnen CLIN-processen technische problemen helpen oplossen en ook de kosten verlagen.

      Dankzij hun uitstekende corrosiebestendigheid kunnen onderdelen van CLIN-behandeld stalen componenten roestvrij staal vervangen.

      Zie het probleem vóór het symptoom

      Systeemkoeling voor het onderkennen van problemen vóórdat de symptomen zich etaleren.

      Geblokkeerde waterleidingen en onjuiste machine-instellingen leiden tot verlies van duizenden euro’s en verspilde middelen. We hebben een oplossing die overzicht en controle geeft over de parameters die van invloed zijn op de productiewaarde: Systeemkoeling!

      Maak kennis met de benodigde technologie om te analyseren en te controleren wat er in de matrijzen gebeurt tijdens de gehele productie.

      Wees drie stappen vooruit op onderhouds-problemen of potentiële productie-optimalisaties

      Tijdens het spuitgietproces vormt het koelproces tot wel 70% van de totale cyclustijd. Daarmee is het een belangrijke factor bij het produceren van hoogwaardige en vormstabiele onderdelen. De stroming (debiet), de temperatuur en de druk in de koelcircuits zijn cruciaal voor de uiteindelijke kwaliteit van de kunststofproducten, evenals voor de totale cyclustijd en het energieverbruik.

      Door de koelcircuits van de matrijs te monitoren, krijgt u de nodige kennis te optimaliseren, uw productiewaarde te verbeteren en materiaalverspilling door productieproblemen te verminderen.

      Mouldflo biedt hoogwaardige oplossingen voor het monitoren, analyseren, testen en diagnosticeren van de koelkanalen in de matrijzen. Producent, matrijzenmakerij of machine-operator verkrijgen unieke en cruciale inzichten in relevante gegevens over de matrijzen. De Mouldflo-producten meten debiet, temperatuur, druk en dragen bij aan de kwaliteit van uw productie door u automatisch te waarschuwen als er problemen ontstaan.

      Hierdoor kunt u zowel uw productie als uw werkprocessen optimaliseren en data gestuurde beslissingen nemen.

      VETVRIJ PRODUCEREN

      Vetvrij produceren met CLIN-behandelde componenten w.o. Black Nitride.

      De Black Nitride behandelde producten van Progressive hebben zich bewezen in zowel de medische cleanroom, bij de productie van cosmetische/zicht en E&E onderdelen voor een vetvrije productie.

      Een juiste en goede matrijs-centrering is voorwaarde om kostbare stilstanden te verminderen.

      Kenmerken:
      • Vetvrij in te zetten daar waar gewenst.
      • Een schone en consistente smering.
      • Uitgebreid programma fijn-centreringen.
      • Bewezen ongeëvenaarde levensduur, ook onder zware omstandigheden.

      Naast de centreringen wordt Black Nitride al jaren standaard toegepast bij de lifters, de schuiven,de schuifvergrendeling. De behandeling kan ook toegepast op de pennen, hulzen, leipennen en bussen.

      CLIN: Controled Liquid Ionic Nitrocarburation

      Black Nitride (BN) wordt 0,07-0,12 mm ingebracht met thermochemische diffusie onder de verzamelnaam CLIN. Het is geen additief proces dat wat toevoegt aan het oppervlak en daardoor afslijt gevoeliger. Met CLIN worden C en N-atomen in de buitenste oppervlaktelaag ingebracht met een gunstige werking op o.a.: tribologische eigenschappen, hardheidsgradiënt, slijtvastheid, corrosiebestendigheid, weerstand tegen vastlopen. Het CLIN-proces kan op alle ijzerhoudende materialen toegepast worden en de materiaalsamenstelling ervan is bepalend voor het uiteindelijke eindresultaat.

      Volg ons op: